Бикойнът става все по-популярен и може да бъде използван от

...
 Бикойнът става все по-популярен и може да бъде използван от
Коментари Харесай

Манията по биткойна може да детронира световната хегемония на долара

 Бикойнът става все по-популярен и може да бъде употребен от страни, производители на нефт, с цел да детронират $, написа CNBC. През последните месеци цената на биткойна пораства непрестанно и за малко в четвъртък доближи равнището от 19 хиляди $. В идващите часове обаче означи доста намаляване до малко над 14 хиляди $.
Тази огромна волатилност накара огромните банки да разгласят биткойна за " грабеж ", предупреждавайки вложителите, че криптовалутата е балон, който скоро ще се спука. Но при започване на месеца борсовите регулатори в Съединени американски щати разрешиха криптовалутата да бъде вписана на две от най-големите тържища за фючърси в света, което беше признато като мощен сигнал в поддръжка на биткойна.

Растящата известност на криптовалутите обаче е опасност за американския $ като международна аварийна валута, счита Стивън Бренкок, анализатор в PVM Oil Associates.

В момента петролните договори, основани на $, са преобладаващи на петролните пазари макар напъните на страни като Китай, Русия или Венецуела да трансформират нещата и да понижат зависимостта си от щатската валута.

Криптовалутите могат да дадат мощен коз на тези страни и да бъдат същинският катализатор да се откажат от заплащане в долари.

Първите сигнали към този момент са налице - в края на предходната седмица президентът на Венецуела Николас Мадуро анонсира за стартирането на криптовалута, наречена " petro ". По този метод Каракас понижи зависимостта си от $ при търговията с нефт, само че рискува да си навлече гнева на Вашингтон.

Разбира се, към момента не е ясно дали новата ванецуелска криптовалута изобщо ще види бял свят, защото депутатите във Венецуела не възприеха концепцията добре. Но даже и без да бъде осъществена, тази криптовалута може да промени търговията с нефт.

Оказва се, че Русия също е огромен покровител на криптовалутите и огромната пречка на проектите е Китай. През септември Пекин забрани търговията на цифрови валути на две от тържищата - в Пекин и Шанхайн, акцентирайки за претекст високият финансов риск.
По публикацията работи: Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР